2021/38 - A héten történt

 A pénteki vallásórán Nikodémusról tanultunk, aki éjszaka látogatta meg Jézust. Jézus az éjszaka kellős közepén is fogadta őt, szóba állt a sötétből érkezővel, a szavai pedig világosságot gyújtottak a szívében. János evangéliuma 3. fejezetében olvasható a történet.

Vasárnap az istentiszteleten nemrég nyugdíjba vonult lelkipásztorunk, Oláh József szolgált. A bibliaolvasás igéje a Mt 7:1-14 volt, az igehirdetés alapigéje pedig a 4Móz 6:23-27. Oláh József nyugdíjazása alkalmából hálaadással tekintettünk vissza kisbácsi szolgálatának 32 évére (5 szucsági és kisbácsi + 27 kisbácsi szolgálati év). A gyülekezet nevében egyházközségünk főgondnoka, Boros Pista István köszöntötte őt, majd újvidéki testvéreink levelének felolvasását követően Oláh Mátyás, a gyülekezet új lelkipásztora. Ezután kisbácsi szolgálata elején Oláh Mátyáshoz szóltak egyházközségünk gondnokának, Ballok Jánosnak a szavai. Az istentisztelet keretében a presbiterek nevében Jakab Jutka és Kondrát Tibor köszöntötte egyházközségünk főgondnokát és gondnokát is: elismerésüket fejezték ki az elmúlt hónapokban tanúsított helytállásukért. A köszöntések rendjén az egyházközség támogatója, Tóth Ferenc válallkozó testvérünk is felszólalt. Az istentiszteletet szeretetvendégség követte, majd a kisbácsi Ifjúsági Házban közös ebédre került sor, amelyet a presbiterek készítettek elő. Hálás köszönet a presbitérium tagjainak, oroszlánrészt vállaltak az ünnepség megszervezésében.

Az istentiszteleten készült fényképek itt találhatók: Hálaadó istentisztelet


Egyik presbiterasszonyunk, Gáspár Klára nyugdíjas óvónéni egy rövid írásan foglalta össze az elmúlt évek történéseit - a következőben az ő írása olvasható.

Emlékezés 5+27 évre

Emlékezetes napra ébredt a kisbácsi református közösség 2021. szeptember 26-án. Ünnepi istentiszteleten vettünk részt, amelyen Oláh József leköszönő lelkipásztor, egykori esperes hirdette Isten igéjét 4Móz 6:23-27 alapján.

Néhány évtizeddel ezelőtt a kis létszámú kisbácsi gyülekezet a szucsági egyházközség leányegyháza volt. 1989. februárjában áldott emlékű Felházi Árpád szucsági református lelkész helyébe Oláh József tiszteletes úr lépett, aki kitartó munkával összegyűjtötte a falu református híveit és alkalomról alkalomra hirdette Isten igéjét a közösség kicsi imaházában.

Fáradhatatlan munkája következményeként megnőtt a gyülekezet lélekszáma és templomépítést kezdett tervezni. Hosszas tárgyalás után sikerült megvásárolni a templom és a parókia építéséhez a telket ami a község katolikus templomával átellenben található. Emlékezetemben él ahogyan a katolikus egyhéztanácsosok néhai Veress László plébános vezetésével igyekeztek meggyőzni a telek tulajdonosát, hogy a református egyháznak adja el a telket.

1991-ben kezdődött el a templom építés. Az gyülekezeti tagoktól összegyűjtött kevéske anyagi fedezettel kezdték el az építkezési munkálatokat. Ehhez más felekezetű hívek is hozzájárultak. Az építkezéshez nagyon nagy segítséget nyújtott a drachteni holland gyülekezet.

A tiszteletes úr nagy lelkesedéssel és kitartással fogott neki az építkezésnek. Munkájában támogatta a presbitérium, a gyülekezet szép emlékű gondnokai: Szegedi Márton, Farkas Mihály és Szakács András, valamint a gyülekezet lelkes tagjai és a katolikus hívek is. A a templomépítési munkálatokból a szomszédos mérai gyülekezet néhai lelkipászora, Bóné Lajos is kivette részét: a tornyot ő maga fedte a tiszteletes úrral együtt.

Az építést a holland közösség fizikai és anyagi hozzájárulásával sikerült befejezni. Említésre méltó a templom villanyszerelése és a hozzá szükséges anyagok biztosítása is, valamint a holland fiatalok több évi nyári munkája az építkezéskor, valamint az ilondai parókia és templom tatarozási munkálataiban való részvételük.

A templom és a parókia, valamint az ilondai parókia és templom építésén-szépítésén kívül Oh József lelkipásztor nagy hangsúlyt fektetett a gyülekezet építésére, gyarapodására is. Rendszeresen látogatta a családokat, bibliaórákat, vakációs bibliaheteket, táborokat és lelkész-presbiteri találkozókat szervezett. Emlékezetesek a nádasmenti, valamint a község testvérgyülekezeteivel közösen szervezett ökumenkus kórustalálkozók amelyek minden évben más-más gyülekezet templomában voltak megtartva. Több mint három évtizednyi szolgálata utolsó felében néhai Kozma István gondnok támogatta munkájában.

Egyházközségünk jelenlegi főgondnoka és gondnoka, Boros Pista István illetve Ballok János nagyon sokat tettek azért, hogy minden zökkenőmentesen történjen Lengyel István magyarfenesi lelkipásztor beszolgálása idején. A gyülekezet őket is köszöntötte, Isten áldását kérve további munkájukra. Hálásan tekintünk vissza továbbá Lengyel István és felesége, Dr. Püsök Sarolta közöttünk végzett szolgálatára, sok áldást kívánunk nekik a jövőben is. Nagy szeretettel köszöntjük körünkben Oláh Mátyást, a gyülkezet új lelkipásztorát, Oláh Józsefnek pedig megköszönve áldozatos munkáját és helytállását áldott nyugdíjas éveket kívánunk. Az istentiszteleten hallott igével köszöntjük őt: „Áldjon meg téged az ÚR, és orizzen meg téged. Világosítsa meg az arcát rajtad az Úr, és legyen kegyelmes hozzád. Fordítsa feléd arcát az Úr, és adjon neked békességet.” Mózes 4. könyve 6:24-26

Gáspár Klára, presbiter


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2024/6 - A héten történt

2023/37 - A héten történt

2024/19 - A héten történt