2021/41 - A héten történt

Hétfőn megérkezett az egyházközség bankszámlájára a helyi tanácstól igényelt támogatás, 20.000 RON - a parókia épületének felosztása ebből az összegből, meg saját forrásainkat felhasználva fontos változásokon megy keresztül. Ezekről a munkálatok végeztével majd részletesen beszámolunk. Addig is köszönetünket szeretnénk kifejezni a Kisbácsi Helyi Tanács és annak vezetője, Balázs János polgármester úr felé, hogy mint minden évben, idén is támogatják munkánkat. Nem feledkezünk meg azokról sem, akik rendszeresen hozzájárulnak egyházközségünk működéséhez - legyen a hálánk jele, hogy mint mindig, most is igyekszünk okosan felhasználni minden adományukat. 

Kedden gyülekezetünk lelkipásztora Székelyudvarhelyen járt, a Székelyföldi Filharmónia meghívottjaként, a ferencesrendi Barátok Templomában. A városban aznap lépett érvénybe a 4 ezrelékes fertőzöttségi ráta miatt a járványkezelés sötétvörös forgatókönyve. Szavaival és zenéjével a Mindenható jelenlétére és a találkozás fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet. Itt találják az előadóest műsorfüzetének szövegét és egy rövid részletet az elhangzott művekből:

Élet, mélységek, találkozás

J. S. Bach csellószvitjeit bárhogy is csoportosítjuk, nagy eséllyel érdekes vonalak rajzolódnak ki a zene mentén. Ma este az első hármat hallhatják.

Az életünk mindenik szakaszában várnak reánk mélységek. Az első szvit legyen most a mindennapi élet megszokott kerékvágása. Az üres húrok adta zengés mindig arra emlékeztet, hogy milyen csodálatos lehetőségek rejlenek ebben a hangszerben – meg bennünk is. Sokszor természetesnek vesszük ezeket a dolgokat, de igazából hatalmas ajándékok.

Néha jön azonban egy-egy hullámvölgy, amikor minden a feje tetejére áll, darabokra hullik. Általában negatívumként éljük meg őket, de igazából rengeteget köszönhetünk nekik: amellett, hogy segítenek ráeszmélni mi az, ami igazán fontos számunkra, az életünk újragondolására is késztetnek. Mozgásba lendítenek, felkavarnak, hogy rátalálhassunk önmagunkra a változások közepette.

Hullámvölgyeink valódi találkozásokkor szoktak tartósan elcsitulni. A harmadik csellószvit emlékeztessen most ezekre a találkozásokra: amikor úgy tükrözi az ember szíve az embert, mint ahogy a víz tükrözi az arcot. Ugyanakkor emlékeztessen azokra az alkalmakra is, amikor a Mindenhatóval találkozunk – Ő Szent Fia által leszállt a mennyből, hogy felemeljen, bármilyen mélyen is vagyunk. Hálából próbáljunk mi is így tenni másokkal.

J. S. Bach

1. G-dúr csellószvit, BWV 1007: Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I-II, Gigue

2. d-moll csellószvit, BWV 1008: Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuet I-II, Gigue

3. C-dúr csellószvit, BWV 1009: Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Bourrée I-II, Gigue 

A felvételt Farkas Antal készítette.


A pénteki vallásórán arról a történetről tanultunk, amikor Jézust elutasítják a helységben ahol felnőtt: Názáretben. A történetet Lukács evangéliuma szerint tanultuk (Lk 4:16-30). Óra végén azért imádkoztunk, hogy egymás beskatulyázása helyett legyünk inkább nyitottak és elfogadók. Az órán a 447. éneket tanultuk: Jézus nyájas és szelíd.

A vasárnapi istentiszteleten az alapige Ézs 29:15-21 volt, a bibliaolvasás igéje pedig Ef 5:1-17.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2024/6 - A héten történt

2024/19 - A héten történt

2023/37 - A héten történt