2022/3 - A héten történt

A héten új orgonánk egy kis karbantartásra szorult, természetes anyagokból készült alkatrészeinek még alkalmazkodnia kell a templom klímájához. Péter Zsolt presbiter a január 16-i vasárnapi istentisztelet előtt is megigazította a traktúra léceit, Albert József orgonaépítő pedig szerdán felhelyezte a régi magyarborzási orgonáról megmentett díszek egy részét, majd csütörtökön felhangolta az időközben időjárás-változás miatt elhangolódott sípokat. Az orgona készen áll az imahétre, amelyet idén január 23-30 között tartunk.

Még a tavalyi év végén Bazsó Ilona testvérünk egy használt aragázt ajándékozott a gyülekezetnek. Ezúttal mégegyszer köszönetet mondnuk érte, ugyanakkor köszönjük Fodor István egyháztagunknak is, hogy víz-gázszerelőként segített üzembe helyezeni szerda este - illetve, hogy készségesen mindig a segítségünkre siet mindig amikor olyasmit kell megoldani amihez kevesek vagyunk.

Csütörtökön presbiteri bibliaórát tartottunk. Az alkalom mottója egy, a keresztség szereztetési igéjéből választott fél-igevers volt: Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket. Mt 28:19a. Ez az igerész mindig egyházunk legfontosabb feladatára irányítja a figyelmünket: arra, hogy egyénként és gyülekezetként Krisztusról kell bizonyságot tegyünk minden korban; a Biblia tanítása akkor válhat igazán vonzová mások számára, ha valóban keresztyénként élünk. A lelkipásztori felvezetést követően a presbitérium a 2022-es év gyülekezeti életére néző terveket tárgyalt. 

A pénteki vallásórán Jézus szombatnappal kapcsolatos tanításairól tanultak a gyermekek.

Ez úttal ugyancsak pénteken került sor a kátéórára is. A konfirmálók számára filmestet rendeztünk. Az alkalom témája ezúttal is a bűn volt, ehhez kapcsolódva néztük meg együtt a Gyilkosság az Orient Expressen c. filmet David Suchet főszereplésével. A film egyik nagyon fontos üzenete, hogy a bűn által ejtett sebeket csak a megbocsátás gyógyítja - a bosszú csak mégtöbb sebet ejt, még akkor is ha jogos; a legtöbb eseten pedig az igazság is kevés a jóvátételhez, és van, hogy indokolatlanul erősen megsebez.

A vasárnap délelőtti istentiszteleten megkezdtük az egyetemes imahetet, amelynek igéi idén abban segítenek, hogy a napkeleti bölcsekkel együtt járjuk be a Jézushoz vezető utat. Az igét Péter Csaba, a kolozsvári Református Kollégium lelkipásztor-tanára hirdette. Alapigeként a Mt 2:1-2 hangzott el, bibliaolvasásként pedig a 139. zsoltár első tizenegy verse. Az istentiszteleten a keresztség sákramentumában részesült Máté, Oláh Mátyás és Váncza Csilla második gyermeke. A keresztelési szertartást Oláh József nyugdíjas lp. végezte.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2024/6 - A héten történt

2024/19 - A héten történt

2023/37 - A héten történt