2022/11 - A héten történt

Március 15-én rendhagyó módon templomunkban emlékeztünk az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra. Az Ifjúsági ház, a megemlékezések korábbi helyszíne ukrajnai menekültek elszállásolására van berendezve, használva. Az eseményre a helyi RMDSz főszervezésében került sor. Rövid áhitatot követően Balázs János polgármester úr és Csoma Botond képviselő úr osztották meg velünk ünnepi gondolataikat; a kisbácsi óvodások, az őket felkészítő ovónők irányításával - Éles Kriszta, Elekes Ildikó Beáta és Kiss Henrietta - gazdag műsorral gyönyörködtettek bennünket; Varga Melinda községünkben élő költőnő verses összeállítását hallhattuk; végül a Kolozsvári Református Kollégium kórusa tette mégemelkedettebbé az alkalmat, Kálló Zsuzsanna vezényletével. 




A pénteki vallásórán a magvető példázatát tanultuk a Lk 8:4-15 alapján. Arról is beszéltünk, hogy sokszor a zavaró tényezők meg a gonosz mesterkedései miatt nem jut célba a szó, az üzenet, az ige. Kipróbáltuk egy játék segítségével azt is, hogy milyen úgy elmondani valamit, hogy közben zavarnak. A 275. éneket tanultuk, Nagy Isten, ki az aratásnak heteit megtartod - mert a vetés aratást feltételez.

Szombaton, a kátéórán Jézus feltámadásáról volt szó. Felfigyeltünk arra, hogy mennyire kuszák a feltámadásról szóló elbeszélések, köztük a Jn 20-ban leírtak - ez amiatt lehet, hogy amit a tanítványok tapasztaltak az teljesen szembemegy a természet jelenleg ismert törvényszerűségeivel is. Mindenképp elgondolkodtató, hogy mekkora változás ment végbe a tanítványokban a Jézussal való találkozás hatására. A 227. húsvéti éneket tanultuk az órán, amely a feltámadás örömét visszhangozza.

Vasárnap délelőtt az istentiszteleten Péter Csaba kollégiumi lelkipásztor-tanár szolgált, az igehirdetés alapigéje Jer 29:4-11 volt, a bibliaolvasás igéje pedig Zsid 12:1-14. Az istentiszteleten a Kolozsvári Református Kollégium kórusa énekelt, Kálló Zsuzsanna karnagy vezényletével. Nagy örömünkre szolgált, hogy a járványhelyzet miatt két év kimaradt ugyan, de a hagyomány nem szakadt meg: a refi kórusa március 15. körül ismét, hozzánk is eljutott, idevarázsolva a '48 hangulatát. Az istentisztelet végén gyülekezetünk asszonyai vendégelték meg a diákokat sok-sok sütivel és szendviccsel. Hálásan köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult az esemény szervezéséhez. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2024/6 - A héten történt

2023/37 - A héten történt

2024/19 - A héten történt