2023/11 - A héten történt

Szerda délelőtt utolsó útjára kísértük Seres Imre testvérünket, aki 66 éves korában hirtelen hunyt el, szívinfarktusban. Koporsója mellett a Mt 16:21-27 igéje vígasztalta az egybegyűlteket: Ettől fogva kezdte Jézus jelenteni tanítványainak, hogy neki Jeruzsálembe kell mennie, és sokat kell szenvednie a vénektől, főpapoktól és írástudóktól, és meg kell öletnie, és harmadnapon feltámadnia. Péter félrevonta őt, és feddni kezdte: Isten őrizz, Uram, ez nem történhet meg veled! Ő pedig megfordult, és azt mondta Péternek: Távozz tőlem, Sátán, botránkozásomra vagy nekem, mert nem Isten dolgaira gondolsz, hanem az emberekéire. Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: Ha valaki követni akar engem, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és úgy kövessen engem. Mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti az ő életét énérettem, megtalálja azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, a lelkében pedig kárt vall? Vajon milyen váltságot adhat az ember az ő lelkéért? Mert eljön majd az Emberfia az ő Atyjának dicsőségében az ő angyalaival, és akkor megfizet mindenkinek cselekedete szerint.

Szerda délután a kisbácsi RMDSz szervezésében március 15-i ünnepségre került sor templomunkban. Ft. Kovács Árpád plébános úr áhítata után Balázs János polgármester úr köszöntötte az egybegyűlteket, majd Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa képviseletében Petykó Csaba szólt az ünnepen résztvevőkhöz. Az ünnepségen részt vett a Kolozsvár-Bulgáriatelepi Református Egyházközség ifjúsági zenekara, először a köszöntőket követően örvendeztettek meg bennünket énekükkel. Őket követően a kisbácsi óvodások ünnepi műsorát nézhettük meg - Éles Kriszta és Demeter Márta ovónők készítették fel a gyermekeket. A gyermekek műsorát követően az ünnepségen Nacsa Lőrinc, a FIDESz-KDNP országgyűlési képviselője szólalt fel, majd a bulgáriatelepi ifjúsági együttes énekét követően zárásként elénekeltük együtt nemzeti imádságunkat.

Pénteken, az elsőéves konfirmációi felkészítőn az öt ünnepi tekercsből átvettük a maradék hármat: az Énekek énekét, Jeremiás siralmait és a Prédikátor könyvét. Emellett a Heidelbergi káté 14. Úrnapját tanultuk, illetve a 77. Zsoltárt.

Szombaton a vallásórán a jó pásztor példázatát tanulták a gyermekek Jn 10:1-21 alapján. A másodéves kátésokkal a 8. parancsolat tanítását jártuk körbe, hozzáolvasva Nábot szőlőjének a történetét 1Kir 21 alapján.

Szombat délben a keresztség sákramentumában részesült Alesia, Milaș Andrei és Kovács Anita-Renáta kisleánya. Isten áldását kívánjuk szép családjukra, a szülőkre és két gyermekükre egyaránt.

A vasárnap délelőtti istentisztelet alapigéje 1Kor 10:14-17 volt, a biblaolvasás igéje pedig Ézs 44. Az istentiszteleten megemlékeztünk a héten eltemetett Seres Imre testvérünkről is.

Vasárnap délután a Bach Mindenkinek Fesztivál keretében rendezett zenés áhítatunkon a neves protestáns zeneszerzőről, J. S. Bach-ról emlékeztünk meg (a fesztiválról itt olvashatnak bővebben: Bach Mindenkinek Fesztivál). Az alkalom igeolvasással kezdődött: Jn 10: 11.14-15 a zeneműveket keretbe foglaló kantáta-ária, a Schafen können sicher weiden szövegének az üzenetéhez kapcsolódott. Az áhítaton a következő művek hangzottak el diákok, művészek előadásában:

J. S. Bach – Schafen können sicher weiden
(A juhok biztonságban legelhetnek – Vadászkantáta, BWV 208)
előadja Papp Viola – VII. osztály, hegedűn kíséri tanárnője Portik Adél, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium
J. S. Bach – G-dúr Menüett
előadja Csengeri Judit – II. osztály, Tibád Andrea tanárnő, zongorán kísér Orbán Áges tanárnő, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium
J. S. Bach – g-moll Gavotte
előadja Deák Dóra – III. osztály, Tibád Andrea tanárnő, zongorán kísér Orbán Áges tanárnő, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium
J. S. Bach – g-moll Menüett
előadja Lokodi Bence – III. osztály, hegedűn kíséri tanárnője Portik Adél, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium
J. S. Bach – D-dúr Gavotte
előadja Hunyadi Brigitta – IV. osztály, Tibád Andrea tanárnő, zongorán kísér Orbán Áges tanárnő, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium
J. S. Bach – Allemande és Courante
(G-dúr csellószvit, BWV 1007)
előadja Könczey Samu – VIII. osztály, Nyárádi Emőke tanárnő, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium
J. S. Bach – Arioso
(Állok fél lábbal a sírban kantáta, BWV 156)
előadja Papp Viola – VII. osztály, hegedűn kíséri tanárnője Portik Adél, Sigismund Toduță Zenei Főgimnázium
J. S. Bach – Sarabande és Menüett
(d-moll francia szvit, BWV 812)
előadja Péter Anna - orgona
J. S. Bach – Bist du bei Mir
(Velem vagy – Énekek Ana Magdalena jegyzetfüzetéből)
előadják: Kovács Eszter – ének; Oláh Boglárka Eszter – orgona
J. S. Bach – Schafen können sicher weiden
előadják: Kovács Eszter – ének; Oláh Boglárka Eszter – orgona

Miután a fellépők zenéjükkel örvendeztettek meg bennünket Oláh Mátyás lelkipásztor röviden bemutatta Bach életét, majd azt követően elmondtuk együtt az Úr imádságát, és elénekeltük a 197. karácsonyi éneket: Itt állok jászolod felett - ez az egyedüli Bach-szerzemény az általunk használt énekeskönyvben, s bár karácsonyi ének, Paul Gerhardt által szerzett szövege az egész üdvtörténetet felvázolja. Az eseményt követően egy kis tea és kalács mellett beszélgettünk még egy darabig. A vasárnap délutáni alkalom fényképei nagyböjti albumunkban tekinthetők meg: Nagyböjt 2023.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2024/6 - A héten történt

2023/37 - A héten történt

2024/19 - A héten történt