2024/6 - A héten történt

A pénteken tartott másodéves konfirmációi felkészítőn az evangéliumok által leírt történet végére jutottunk - Jézus péreai szolgálatát tekintettük át, a nagyhét eseményeit illetve Jézus szenvedésének, kereszthalálának és feltámadását követő megjelenéseinek történetét. Részletesebben foglalkoztunk a virágvasárnapi történettel Mt 21:1-17 alapján. Átnéztük a Heidelbergi káté 38-39 Úrnapját, amely a negyedik és az ötödik parancsolatról tanít. Az órán a 211. virágvasárnapi énekünk B változatával ismerkedtünk meg: Örvendezzen már e világ. Mindkét konfirmáló jelen volt a kátéórán.

Pénteken és szombaton az elsőéves konfirmációi felkészítőn Jeremiás próféta, illetve négy déli kispróféta (Mikeás, Sofóniás, Náhum és Habakuk) könyvével ismerkedtünk meg. Átolvastuk Jeremiás könyve 27-28 fejezetét, amelyben szépen kidomborodik a béke érdekében történő behódolást hirdető igaz próféták és az országot vesztébe vivő királyok által támogatott harcias próféták közötti ellentét, akik a nemzeti büszkeséget táplálva úgy gondolták, hogy egy kis ország is dacolhat a nagyhatalmakkal. Mikeás könyve 5. fejezetének az elejét is elolvastuk: az itt található próféciát mi Jézusra vonatkoztatjuk, általában karácsonykor hangzik el. A 249. éneket tanultuk mindét alkalommal, amelynek a 6. szakasza így kezdődik: Te (a Szentlélek) vagy, ki a prófétáknak általa régen szóltál. A két alkalommal összesen négy konfirmáló volt jelen.

A szombati vallásórán a nagytanácsról tanultunk, amely Jézus szenvedése idejének közeledtével egyre gyakrabban tárgyalt Róla. A tanácstagok nagyrésze szerette volna Jézust valahogy elhallgattatni. A Jn 11:47-57-ben leírt történettel ismerkedtünk meg. Beszélgettünk egy keveset arról is, hogy kik vezetik az országokat, illetve melyek egyházunk vezető testületei. Végül a 271. énekkel kértünk isten áldását azok munkájára, akiket Isten előjáróinkul rendelt. Három vallásórás volt jelen.

Vasárnap délelőtt az istentisztelet alapigéje 1Móz 2:18-24 volt, a bibliaolvasás igéje pedig a 8. Zsoltár. Az istentiszteleten köszöntöttük azokat, akik egyházközségünkben fogadtak örök hűséget egymásnak és idén kerek évfordulós házasok lesznek: 1984-ben kötött házasságot Kádár Miklós és Lacz Erzsébet; 1994-ben Fábián András és Varga Veronka; 2004-ben Amrus János és Szabó Klára, illetve Beke Attila és Seres Matild; 2014-ben pedig Koszorús István és Bogdan Oana Roxana, illetve Oláh Mátyás és Váncza Csilla. Mivel idén lesz 30 éve, hogy felszentelték templomunkat felköszöntöttük a legelső párt is, aki a kisbácsi református templomban házasságot kötött 1993. október 13-án: Istvánfi Károlyt és Bíró Éva Editet. Az emléklapra az orgonánk díszítésének egy részlete került fel, amely az eseméy meghívóján is látható: a dísz a házastársak egyenrangúságára emlékeztetve minket két egyforma részből áll, ugyanakkor együtt kicsit úgy is néz ki mint egy járom; igeként Jézus szavai kerültek rá: Az én igám gyönyörűséges, az én terhem könnyű. (Mt 11:30). Isten áldása legyen mindenkin, aki házasságban éli hálaadó életét. Az istentiszteleten 52-en voltunk jelen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

2023/37 - A héten történt

2023/46 - A héten történt